№ 159 Про звернення депутатів Бердичівської районної ради до Житомирської обласної військової адміністрації, Житомирської обласної ради

  • Домівка
  • № 159 Про звернення депутатів Бердичівської районної ради до Житомирської обласної військової адміністрації, Житомирської обласної ради

УКРАЇНА

БЕРДИЧІВСЬКА РАЙОННА РАДА

Житомирської області

РІШЕННЯ

 

Шістнадцята сесія                                                                      VIІІ скликання

від 24.11.2023 р. № 159

Про звернення депутатів
Бердичівської районної ради
до Житомирської обласної
військової адміністрації,
Житомирської обласної ради

Керуючись частиною 2 статті 43 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», за погодженням президії районної ради, враховуючи рекомендації постійних комісій районної ради,   районна рада

ВИРІШИЛА:

1. Схвалити текст звернення депутатів районної ради до Житомирської обласної військової адміністрації, Житомирської обласної ради щодо Програми підтримки районних рад Житомирської області (додається).

2. Доручити голові Бердичівської районної ради підписати звернення.

3. Виконавчому апарату районної ради забезпечити направлення цього рішення Житомирській обласній військовій адміністрації, Житомирській обласній раді.

4. Контроль за виконанням даного рішення покласти на постійну комісію ради з питань регламенту, депутатської етики, законності та правопорядку.

 

Голова районної ради                                       Олександр БАЛЯНОВ

 

 Звернення

Бердичівської районної ради Житомирської області

до голови Житомирської обласної державної адміністрації,

Житомирської обласної ради.

Прийняття та реалізація законів України № 907-ХI «Про внесення змін до Бюджетного Кодексу України” та № 1009-ХI «Про внесення змін до деяких законів України щодо впорядкування окремих питань організації та діяльності органів місцевого самоврядування і районних державних адміністрацій» обмежили джерела наповнення районного бюджету.

Відповідно до проведених розрахунків, прогнозні доходи Бердичівського районного бюджету в 2024 році будуть становити 5 000 гривень на рік.

У Державному бюджеті України на 2024 рік субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на забезпечення окремих видатків районних рад, спрямована на виконання їх повноважень, становить 1449,4 тис. грн для Бердичівської районної ради. Це не забезпечує реальну потребу фінансування обов’язкових виплат.

Бердичівська районна рада працює та здійснює повноваження, визначені Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні». Депутатський корпус продовжує забезпечувати активну участь у діяльності ради та утворених нею органів. Представляючи інтереси громади, виборців свого виборчого округу, депутати районної ради несуть обов’язок щодо вираження та захисту інтересів територіальної громади району та виборців свого виборчого округу. Виконавчий апарат районної ради забезпечує діяльність ради всіма можливими способами. Але, зважаючи на фінансові реалії, робити це з кожним роком все складніше.

Конституція України, Закони України гарантують рівність прав громадян та однакову доступність до послуг, що надаються державою та органами місцевого самоврядування. Кожен рівень самоврядування є важливим і має виконувати свої унікальні функції, для чого має бути наділений не лише відповідними повноваженнями а й ресурсами.

Фінансування, передбаченого Державним Бюджетом України на 2024 рік, недостатньо як для утримання майна спільної власності, забезпечення приміщень районної ради енергоносіями, так і на виплату заробітної плати працівникам виконавчого апарату. Варто зазначити і про той факт, що у приміщеннях районної ради розташовані структурні підрозділи державної адміністрації, інші структурні підрозділи виконавчої влади, які теж не завжди в повному обсязі забезпечені матеріально-технічними можливостями щодо оплати комунальних послуг в орендованих приміщеннях.

Враховуючи вищезазначене, для забезпечення безперебійного та ефективного виконання депутатським корпусом та виконавчим апаратом районної ради своїх повноважень, вирішення проблем соціально-економічного характеру та збереження комунального майна в належному стані, Бердичівська районна рада порушує клопотання перед головою Житомирської обласної державної адміністрації, Житомирською обласною радою щодо передбачення фінансового ресурсу у обласному бюджеті на підтримку діяльності районних рад Житомирської області у 2024 році та прийняття Програми фінансової підтримки районних рад Житомирської області.

Реформа децентралізації не завершена повністю. Необхідно ще багато працювати на місцевому та субрегіональному рівні, на рівні тих районів,
які наразі утворені. Прийняття відповідної Програми дасть змогу:

– продовжити створення децентралізованої моделі організації місцевої влади, спроможної ефективно впливати на процеси соціально-економічного
й культурного розвитку районів в сучасних політичних
та економічних умовах;

– забезпечити на належному рівні доступність та якість управлінських послуг, передбачених законодавством;

– підвищити імідж місцевого самоврядування субрегіонального рівня.

Схвалено рішенням Бердичівської районної ради
Житомирської області від 24.11.2023 року № 159

 

Голова Бердичівської

районної ради                                                              Олександр БАЛЯНОВ