29 вересня – День пам’яті жертв Бабиного Яру

Вер 29, 2024

Сьогодні День пам’яті жертв Бабиного Яру – одного з найжахливіших символів Голокосту і нацистської політики масового знищення людей.

Бабин Яр – місце пам’яті та некрополь близько 100 тисяч людей – євреїв, ромів, полонених червоноармійців, пацієнтів психіатричної лікарні, цивільних заручників, українських націоналістів і радянських партизанів, в’язнів Сирецького концтабору, розстріляних нацистами у 1941–1943 роках. Найтрагічнішими стали події 29–30 вересня, під час яких було вбито майже 34 тисячі євреїв – мешканців Києва. У німецьких донесеннях цю трагедію назвали “велика акція”. Вона стала однією з наймасштабніших каральних операцій Другої світової війни.

Сьогодні в Україні знову війна. Рашиські нацисти повторюють сценарій Бабиного Яру, ми бачимо жорстокі масові вбивства чоловіків, жінок, дітей, літніх людей, тварин, тортури – фізичні та моральні, зґвалтування. Відомості із Бучі, Ірпіня, Макарова, Маріуполя, Ізюма, та інших українських міст і сіл жахають цивілізований світ. Мир, безпека й рівновага в Європі та світі можливі тільки після того, як Україна переможе у війні, а всіх злочинців буде належно покарано.

Тож у цей день скорботи і пам’яті, ми приєднуємося до загальної печалі, співчуваємо болю та втраті.

Вічна пам’ять загиблим…

Голова районної ради                                                       Олександр БАЛЯНОВ