№ 192 Про стан законності на території, піднаглядній Бердичівській окружній прокуратурі, та заходи щодо її зміцнення

  • Домівка
  • № 192 Про стан законності на території, піднаглядній Бердичівській окружній прокуратурі, та заходи щодо її зміцнення

УКРАЇНА

БЕРДИЧІВСЬКА РАЙОННА РАДА

Житомирської області

РІШЕННЯ

 

Двадцята сесія   сесія                                                                      VIІІ  скликання

від 12.09.2024  № 192

Про стан законності на території,
піднаглядній Бердичівській окружній
прокуратурі, та заходи щодо її зміцнення

Відповідно до пункту 36 частини 1 статті 43 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», статті 6 Закону України «Про прокуратуру», заслухавши та обговоривши інформацію керівника Бердичівської окружної прокуратури Олену Висоцьку про стан законності на території, піднаглядній Бердичівській окружній прокуратурі, та заходи щодо її зміцнення упродовж 6 місяців 2024 року, районна рада

ВИРІШИЛА:

  1. Інформацію про стан законності, заходи щодо її зміцнення та результати діяльності Бердичівської окружної прокуратури на території Бердичівського району упродовж 6 місяців 2024 року, взяти до відома (додається).
  2. Контроль за виконанням даного рішення покласти на постійну депутатську комісію з питань регламенту, депутатської етики, законності та правопорядку.

 

Голова районної ради                                                         Олександр БАЛЯНОВ

ІНФОРМАЦІЯ

про стан законності на території, піднаглядній Бердичівській окружній прокуратурі, та заходи щодо її зміцнення

(за 6 місяців 2024 року)

 

Бердичівською окружною прокуратурою у першому півріччі 2024 року вжито ряд управлінських, організаційно-практичних та координаційних заходів задля посилення виконавської дисципліни, удосконалення організації роботи і управління, забезпечення ефективності прокурорської діяльності з урахуванням правового режиму воєнного стану.

Посилена увага приділялась практичній реалізації повноважень прокурорів у кримінальному провадженні відповідно до положень Кримінального процесуального кодексу України, забезпеченню дотримання конституційних прав громадян.

Ужиті заходи та підвищення рівня взаємодії з правоохоронними органами позитивно вплинули на криміногенну ситуацію, стан законності та правопорядку на підвідомчій території.

Так, за процесуального керівництва прокурорів Бердичівської окружної прокуратуриСВ та СД Бердичівського РВП ГУНП в Житомирській області здійснювалось досудове розслідування у 2307кримінальних провадженнях, практично у кожному другомуз них (889) досудове розслідування завершено, в тому числі скеруванням обвинувального акту до суду (281).

У закінчених кримінальних провадженнях установлено збитки на суму 1835тис.грн., з яких 1429 тис. грн. заподіяно державі та територіальним громадам.

З метою забезпечення відшкодування 1112 тис. грн. збитків на захист інтересів держави прокурорами пред’явлено позовита накладено арешт на майно, вартістю 564 тис. грн.

Забезпечено роботу щодо ефективного розслідування актуальних кримінальних проваджень, належний нагляд за додержанням законів під час проведення досудового розслідування злочинів, вчинених на пріоритетних напрямах.

Так, упродовж першого півріччя поточного року у 4 кримінальних провадженнях у бюджетній сферівідносно 5 осіб скеровано до суду обвинувальні акти.

Як приклад,у червні окружною прокуратурою скеровано до суду обвинувальний акт у кримінальному провадженні за фактом протиправного заволодіння коштами однієї із територіальних громад району під час  виконання капітального та поточного ремонту доріг у сумі понад 470 тис. грн.

Слідством установлено, що оборудку з бюджетними коштами провернули  начальниця відділу житлово-комунального господарства, благоустрою та інвестицій сільської ради спільно з головною бухгалтеркою приватного підприємства.

Протягом жовтня-грудня 2023 року вони уклали п’ять договорів щодо ремонту доріг у декількох селах Бердичівського району.

Бухгалтерка з подвійним – українським та російським громадянством – володіла кваліфікованим електронним підписом приватного підприємця-росіянина, який проживає в тимчасово окупованій АР Крим.

Тому усі договори уклала сама, замість підприємця, який з 2021 року взагалі не з’являвся на підконтрольній Україні території. Для ремонту доріг найняла «лівих» працівників. А потім підробила і підписала замість кримського підприємця ще й акти виконаних робіт, завищивши їх обсяг.

Відповідальна за договір посадовиця територіальної громади, у свою чергу, прийняла усі підроблені документи з недостовірними відомостями та передала для оплати.

Відтак з місцевого бюджету підряднику-росіянину перераховано                                   1,2 млн грн. До того ж,  експертизою встановлено, що майже пів мільйона з них – зайво перераховані у зв’язку із завищенням обсягів закуплених будматеріалів.

Наразі прокурором заявлено позов про стягнення з обвинувачених заподіяної шкоди у повному обсязі. Також накладено арешт на будинок та земельну ділянку.

Не залишено поза увагою й факти вчинення правопорушень у земельній сфері.

Так, окружною прокуратурою виявлено та самостійно зареєстровано кримінальне провадження за фактом самовільного зайняття земель історико-культурного призначення, які відносяться до особливо цінних земель.

Установлено, що восени минулого року керівниця фермерського господарства, що здійснює свою діяльність на території Адрушівської ОТГ, здійснила розорювання і посів пшениці на земельній ділянці історико-культурного призначення площею 0,6 га, на якійзнаходитьсяоб`єкткультурноїспадщини – скіфський курган.

Вказаній особі повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 197-1 КК України. Наразі обвинувальний акт відносно неї скеровано до суду.

В умовах воєнного стану та триваючої збройної агресії проти нашої держави пріоритетом для окружної прокуратури й надалі залишається протидія  незаконному перетину кордону особами призовного віку.

Наприкінці минулого року Бердичівською окружною прокуратурою розпочато досудове розслідування кримінального провадження за фактом організації на території м. Бердичева незаконної діяльності, пов’язаної із переправлення чоловіків призовного віку через державний кордон України.

Досудове розслідування тривало понад 6 місяців, проведено низку слідчих (розшукових) дій.

Як результат, встановлено, що 33-річний житель Бердичева зареєструвався як підприємець, отримав ліцензію для здійснення міжнародних перевезень вантажів автотранспортом та набув доступ до системи «Шлях». Зокрема, право вносити до неї військовозобов’язаних, які нібито працюють водіями, для безперешкодного перетину кордону України.

У подальшому передав усі права суб’єкта господарювання своєму спільнику, який, діючи від імені підозрюваного, підшукував бажаючих уникнути служби у ЗСУ, оформляв їх водіями та вносив прізвища до системи «Шлях».

За такою схемою, під видом здійснення вантажних перевезень, отримавши детальний інструктаж, псевдоводії-військовозобов’язані безперешкодно перетинали кордон України, ухилившись від мобілізації.

Так, протягом січня – травня 2023 року через пункти пропуску Львівської, Волинської та Закарпатської областей незаконно переправлено 13 ухилянтів, які дотепер в Україну так і не повернулися.

Наприкінці серпня слідчими Бердичівського РВП за процесуального керівництва Бердичівської окружної прокуратури вказаній особі повідомлено про підозру у пособництві незаконному переправленню осіб через державний кордон України, шляхом надання засобів та усунення перешкод, вчиненому за попередньою змовою групою осіб (ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 332 КК України).

Наразі досудове розслідування кримінального провадження триває.

Слід також відмітити, що пріоритетом діяльності окружної прокуратури й надалі залишається боротьба з корупцією.

Результатом належної взаємодії органів прокуратури та правоохоронних органів є викриття корупційних та пов’язаних із корупцією правопорушень, притягнення винних осіб до встановленої законом відповідальності.

Зокрема, упродовж 6 місяців 2024 року прокуратурою скеровано до суду 4 кримінальних проваджень вказаної категорії.

Актуальним в умовах сьогодення є питання протидії кримінальним правопорушенням у сфері кібербезпеки.

За процесуального керівництва Бердичівської окружної прокуратури до суду скеровано 2 обвинувальні акти про злочини вказаної категорії.

До прикладу, у березні до суду направлено кримінальне провадження за трьома епізодами шахрайської діяльності у мережі Інтернет (ч. 3 ст. 190 КК України).

Встановлено, що місцевий житель за допомогою фішингового посилання, яке за візуальними ознаками схоже на сервіс дистанційного банківського обслуговування АТ «Приват Банк», незаконно отримував дані банківських карток своїх жертв, після чого через онлайн-банкінг перераховував з їх банківських рахунків кошти на свою користь.

Таким чином чоловік шахрайським шляхом заволодів коштами трьох потерпілих на загальну суму 17 тис. грн.

Окружною прокуратурою також забезпечено дієву протидію незаконному обігу наркотичних засобів.

Упродовж звітного періодувикрито 117 кримінальних правопорушень вказаної категорії.

Особливу увагу приділено викриттю фактів збуту наркотичних засобів, яких упродовж звітного періоду виявлено 16.

Правоохоронців зорієнтовано на вжиття активних заходів до встановлення та перекриття каналів збуту наркотиків, а також використання оперативними підрозділами повного спектру наданих їм повноважень для встановлення джерел їх придбання.

Варто відзначити, що результати вжитих скоординованих заходів, себе не змусили чекати.

Так, 09.09.2024 працівниками Бердичівського РВП за процесуального керівництва Бердичівської окружної прокуратури припинено діяльність так званої «нарколабораторії».

Установлено, що двоє чоловіків, один з яких неодноразово притягувався до кримінальної відповідальності за незаконне зберігання наркотичних засобів, в липні цього року, попередньо придбавши необхідне обладнання та прекурсор (фенілнітропропен), в одній з квартир м. Бердичева займались виготовленням амфетаміну з метою його збуту.

У результаті проведення низки слідчих (розшукових) дій, у тому числі негласних, чоловіків викрито «на гарячому» та затримано у порядку ст. 208 КПК України. Наразі їм повідомлено про підозру у вчиненні злочинів, передбачених ч. 2 ст. 307 та ч. 2 ст. 313 КК України, тобто у незаконному виготовленні та зберіганні з метою збуту психотропних речовин за попередньою змовою групи осіб та ч у незаконному придбанні та зберіганні обладнання призначеного для виготовлення психотропних речовин за попередньою змовою групою осіб.

Також окружною прокуратурою забезпечено ефективне процесуальне керівництво у кримінальних провадженнях за фактами незаконного поводження зі зброєю, боєприпасами та вибуховими речовинами.

Так,враховуючи наявність в обігу великої кількості зброї у цивільного населення, у зв’язку з чим існує можливість її застосування, з метою недопущення вчинення резонансних злочинів із застосуванням зброї в межах кримінальних проваджень перевіряється можливе незаконне зберігання зброї особами.

Як приклад, лише у 1 кримінальному провадженні в підозрюваного вилучено гвинтівку калібру 5,5 мм, 2 ручні гранати Ф-1 тротил, загальною масою 7 грам, боєприпаси стрілецької вогнепальної зброї в загальній кількості 147 штук та електродетонатор ЕДПр, що належить до засобів підриву, які останній намагався збути шляхом продажу.

Вказаній особі повідомлено про підозру у вчинені злочину, передбаченого ч. 1 ст. 263 КК України, обвинувальний акт відносно неї скеровано до суду.

Загалом упродовж звітного періоду прокурорами до суду скеровано 10 таких кримінальних проваджень щодо незаконного поводження зі зброєю, боєприпасами та вибуховими речовинами.

У 2024 році окружною прокуратурою зайнято принципову позицію у забезпеченні законності при реєстрації та обліку піднаглядним відділом поліції кримінальних правопорушень. Зокрема, за звітний період прокурорами виявлено 34 укритих від обліку кримінальних правопорушень, з яких майже 70% (23) у подальшому скеровано до суду.

Прокурорами скасовано 129 незаконних постанов слідчих та дізнавачів про закриття кримінальних проваджень.

Також, з метою активізації досудового розслідування упродовж звітного періоду прокурорами окружної прокуратури надано 365 письмових вказівок, стан слідства у складних та актуальних кримінальних провадженнях заслухано на оперативних нарадах у керівництва окружної прокуратури (обговорено близько 55 проваджень).

Упродовж звітного періоду окружною прокуратурою досягнуто позитивної динаміки та реальних результатів в частині захисту інтересів держави на пріоритетних напрямках в судовому порядку.

Так, за 6 місяців 2024 року Бердичівською окружною прокуратурою пред’явлено позовів на суму майже 1,3 млд. грн. (з питань земельних відносин – на 153,7 млн. грн., у сфері охорони навколишнього природного середовища – на 1,1 млд. грн., з питань державної та комунальної власності – на 12,8 млн. грн., у бюджетній сфері – на 2,8 млн. грн.).

Судами задоволено 29 позовних заяв на загальну суму понад  50,2 млн. грн. Судові рішення виконано на суму 4,8 млн. грн. Добровільно відшкодовано за закритими справами на 214 тис. грн.

Як приклад, під час здійснення процесуального керівництва у кримінальному провадженні за фактом незаконної порубки лісу на території Гришковецькоїгромади окружною прокуратурою встановлено, що південно-західна залізниця як лісокористувач не забезпечила охорону та збереження лісового фонду на підвідомчій їй території та допустила самовільну вирубку лісу, внаслідок чого лісовому фонду України заподіяно матеріальну шкоду.

У зв’язку з викладеним, окружною прокуратурою до Господарського суду міста Києва заявлено позовну заяву в інтересах держави в особі Державної екологічної інспекції Поліського округу та Гришковецької селищної ради до Акціонерного товариства «Українська залізниця» в особі Регіональної філії «Південно-західна залізниця» Акціонерного товариства «Українська залізниця» про відшкодування збитків, завданих порушенням законодавства про охорону навколишнього природного середовища в розмірі742 тис. грн.

Вжиття низки організаційно-практичних заходів сприяло підвищенню ефективності нагляду за додержанням конституційних прав громадян в установах застосування заходів примусового характеру органів внутрішніх справ та установ виконання покарань. Забезпечено принципове прокурорське реагування на порушення прав затриманих, ув’язнених і засуджених та інші факти нехтування законом.

Упродовж 6 місяців 2024 року прокуратурою здійснено 13 перевірок у трьох піднаглядних установах виконання покарань.

На виявленні порушення внесено 21 вказівку, до різних видів дисциплінарної відповідальності притягнуто 29 співробітників установ виконання покарань.

Результати наглядової діяльності загалом позитивно вплинули на стан додержання законів щодо матеріально-побутового та медико-санітарного забезпечення затриманих, ув’язнених та засуджених, режиму їх тримання, запобігання катуванням та іншому жорстокому поводженню, дотримання конституційних прав громадян.

Слід відмітити, що важливим напрямом діяльності прокуратури, враховуючи актуальність питання, стало забезпечення мобілізації засуджених та забезпечення дотримання при цьому їх конституційних прав.

Так, протягом поточного року до лав ЗСУ мобілізовано 158 засуджених. З них:  з ДУ «Бердичівський виправний центр (№108)» – 30 засуджених, з ДУ «Бердичівська виправна колонія (№70)» – 35 засуджених та з ДУ «Райківська виправна колонія (№73)» – 93 засуджених.

Також прокурорами проведено 39 перевірок з питань дотримання прав громадян при виконанні судових рішень у кримінальних провадженнях, а також при застосуванні інших заходів примусового характеру, пов’язаних з обмеженням особистої свободи громадян, під час яких виявлялися факти порушення прав затриманих на професійну правничу допомогу, порушення строків їх тримання, тривалого перебування осіб у підрозділах поліції без поміщення до кімнат для затриманих, а також без оформлення відповідної документації та не проведення з ними будь-яких слідчих, процесуальних дій тощо.

На усунення вказаних порушень внесено 15 вказівок в порядку                                   ст. 26 Закону України «Про прокуратуру», які задоволені. До дисциплінарної відповідальності притягнуто 1 працівника поліції.

Одним із важливих напрямів діяльності органів прокуратури є розгляд звернень громадян та проведення їх особистого прийому. Це питання перебуває на постійному контролі керівництва.

За звітний період Бердичівською окружною прокуратурою вирішено 126 звернень.

На особистому прийомі прийнято 43 громадян, в тому числі 30– керівником прокуратури.

Для реалізації принципу гласності, з метою запобігання злочинності, формування у суспільстві авторитету і довіри до органів прокуратури систематично висвітлювалися у засобах масової інформації результати діяльності, які реально вплинули на поновлення прав громадян та захист інтересів держави, об’єктивно інформувалася громадськість про стан законності та правопорядку і заходи до їх зміцнення.

Упродовж 6 місяців 2024року працівниками окружної прокуратури здійснено 109 виступів у засобах масової інформації.

Робота Бердичівської окружної прокуратури і в подальшому буде спрямована на забезпечення стану законності в усіх сферах суспільного життя, захисту прав і свобод громадян та інтересів держави у регіоні.

 

 

Керівник окружної прокуратури                            Олена ВИСОЦЬКА